Plafó 12 |
La llum de Gaudí
“Observant testos de flors, envoltat de vinyes i oliveres,
animat pel cloquejar de les gallines, el cant dels ocells i el zumzeig dels insectes, i amb les Muntanyes de Prades al fons, vaig captar les més pures i plaents imatges de la natura, que sempre és la meva mestra.”
Antoni Gaudí
La llum, a Riudoms, escurça les distàncies. Produeix un efecte màgic i místic. La genialitat de Gaudí és el producte de la contemplació d’aquelles superfícies, d’aquells colors, del seu origen. Riudoms traspua el regust de la mediterrània. La vila que Gaudí va estimar recorda amb aquesta ruta la genialitat i l’origen de l’artista.
L’origen riudomenc de Gaudí el va proveir d’un ampli catàleg d’imatges i idees. Això li donà un gran sentit de pertinença. Va mantenir sempre la seva vinculació amb Riudoms i, tan bon punt disposava d’uns dies lliures, s’hi escapava. Només la necessitat de diners per al seu Temple a Barcelona foren la causa per desprendre’s d’algunes de les propietats familiars; d’altres les va donar al seu estimat Riudoms.
Els Gaudí i Riudoms
Les diferents generacions dels Gaudí emparentaren amb famílies riudomenques benestants: Forcades -ferrer-, Compte, Claveguera, Capdevila -manescal-, Molons, Sugrañes, Granada, Pujol, Tarragó, Gran -ascendents del beat Bonaventura-, Montserrat, Pomerol, etc. També de fora vila: Reus, Vila-seca, Tarragona, Almoster, Botarell, Vila-rodona, Borges d’Urgell. Alguns dels matrimonis es feien entre diversos membres de les mateixes famílies. Al llarg del segle XVIII, el cognom es va escampant per les comarques properes, Garrigues i Baix Ebre.