Plafó 2 

El volum de Gaudí

“Jo tinc aquesta qualitat de sentir, de veure l’espai perquè sóc fill de calderer. El calderer és un home que d’una superfície plana, en fa un volum; veu l’espai abans de començar a treballar.”
Antoni Gaudí

L’arquitecte és l’home sintètic, el que és capaç de veure les coses en conjunt abans que estiguin fetes.

Observant el treball del pare, aprengué a pensar i imaginar en tres dimensions: veure el volum abans que existís la forma.

Pots imaginar-te un volum a partir d’una superfície plana?
Estàs a punt d’entrar al lloc on Gaudí va aprendre a fer les formes i els volums que caracteritzen tota la seva obra.

Va ser el pare de Gaudí, Francesc Gaudí Serra, al seu taller a Riudoms, qui li va transmetre la visió de l’espai i del volum, amb la destresa de picar les planxes de coure per transformar-les en recipients.

És per aquest motiu que Gaudí preferia treballar amb maquetes tridimensionals més que en plànols. Essent ja un arquitecte reconegut, recordava sempre la importància de la creativitat i la influència del seu pare.

Visita guiada a la casa Pairal de Gaudí

El recorregut de la visita inclou el taller de caldereria, la forja i l’habitatge familiar de l’època; un audiovisual, exposicions de dibuixos gaudinians i una exposició permanent d’alçats d’algunes de les obres d’Antoni Gaudí, realitzats per l’arquitecte japonès Hiroya Tanaka.

Visites guiades programades els caps de setmana de maig a setembre sense reserva prèvia (consulteu calendari). Fora de les visites programades, la reserva és obligatòria.

Reserva prèvia: fundacio.gaudi@riudoms.cat

Tel. 977 850 350 (de 9 a 14 h de dilluns a divendres no festius)

La casa pairal dels Gaudí

La casa pairal dels Gaudí, coneguda a Riudoms com ca la Calderera, la viuda del calderer, Francesc Gaudí i Salvany, avi de l’arquitecte, és una casa modesta. Va pertànyer, a partir del segle XVIII, als avis, pares i finalment al mateix Gaudí.

A la planta baixa, l’avi hi tenia el seu taller. Hi feia perols, calderes i càntirs d’aram. El pare d’Antoni Gaudí hi continuà treballant transformant plaques d’aram en objectes de tres dimensions.

L’any 2000 l’Ajuntament de Riudoms adquirí l’immoble i n’encarregà la reforma a l’arquitecta Vera Hofbaerova. Museïtzada adequadament, fou inaugurada el 2002.