Plafó 1 

Gaudí i la natura

“Tot surt del gran llibre de la naturalesa, les obres dels homes són ja un llibre imprès.”
Antoni Gaudí

A quatre passes d’aquí hi ha la casa pairal de Gaudí. De molt petit jugava en aquest indret.

Descobreix, tot caminant, la natura de Gaudí fent el recorregut senyalitzat cap a la riera de Maspujols i el Mas de la Calderera.

Segueix les passes de Gaudí pels carrers de Riudoms.
Observa i troba respostes a la seva inspiració. La naturalesa i Riudoms van ser el seu llibre d’estudi.

La Ruta Gaudí Riudoms és l’única ruta del món que et permet conèixer la personalitat social, cultural i espiritual del genial arquitecte, en els mateixos indrets naturals on jugava de petit. Gaudí engendra una arquitectura completament nova. Amb aquesta ruta entendràs com treu les formes de la naturalesa i les transporta a l’arquitectura.

L’escorça dels arbres, els troncs dels plàtans, les escates que agafen colors i formes diferents, els líquens arrapats a una pedra en una obaga se li insinuen com un compendi de formes i colors que inspiren Gaudí. Les fulles del margalló, tan habitual i menystingut a les nostres contrades, suggereixen a Gaudí el disseny de les reixes de la casa Vicens. Fins una mala herba com el crespinell, des de la tija fins a la flor, li inspiren les torres de la Sagrada Família.

Riera de Maspujols

En les seves crescudes intermitents ha arrossegat tota mena de materials que resten dipositats en la seva llera. L’infant Antoni Gaudí juga remenant els sediments a la recerca de materials que li serveixen d’inspiració. La riera esdevé un eix vertebral de diferents assentaments humans al llarg dels segles. A banda i banda del seu curs s’han trobat restes arqueològiques.

El Mas de la Calderera

Gaudí va néixer al mas de la Calderera el 25 de juny de 1852. La finca pertanyia a la família d’Antoni Gaudí des del segle XVIII. Situada a uns tres quilòmetres del poble, a tocar de la riera de Maspujols, travessada per la mina de Sant Isidre o del Mas d’en Pep. Una de les moltes que travessen el terme de Riudoms de nord a sud. Els dos plàtans centenaris davant el mas i l’era foren alguns dels espais més freqüentats per l’infant Antoni Gaudí.

La plaça de l’arbre de Riudoms. Homenatge a Gaudí.

L’arquitecte Hiroya Tanaka va dissenyar per a Riudoms un espai ple d’elements gaudinians on la natura i el simbolisme oriental i occidental es donen la mà. La plaça de l’Arbre amaga relats sobre Gaudí entre una sardana de sakura, el cirerer japonès. Gaudí hauria estat feliç de saber que, al seu poble, un japonès creatiu continua evocant el gran llibre de la natura. Al mig, l’aigua mou el món. Observa-ho.

Seu en un dels bancs, només uns minuts, i imagina’t un diàleg entre Gaudí i Tanaka: l’amor i la passió són la màgia de la comunicació universal perquè són de veritat.