Plafó 5 

``Per al meu poble, tot!``

Antoni Gaudí

El de Riudoms és un escut parlant en el qual hi ha representats un riu i dos oms.

Gaudí venia a Riudoms a delectar-se de la natura i del camp, a xerrar amb els amics de la infància, que es meravellaven d’escoltar-lo explicant anècdotes de la gran capital. Quan un grup de joves el va anar a veure per tal d’agrair-li que hagués donat una finca per a la construcció del primer camp de futbol de Riudoms, Gaudí els va contestar: “Per al meu poble, tot!”.

Riudoms el poble de Gaudí

Riudoms és un poble agrícola del Camp de Tarragona, arrelat als seus orígens ancestrals. Totes les cultures de la història hi han deixat la seva empremta. El terme de Riudoms és ric en jaciments ibèrics, romans i visigots.

Al segle XII Robert d’Aguiló donà Riudoms al cavaller Arnau de Palomar, i el poble passà a la seu arquebisbal de Tarragona.

Al segle XIII es construïa la primitiva església de Sant Jaume. Al segle XVI s’adobà la muralla i es construí el convent franciscà de Sant Joan.

Els Gaudí, com altres occitans, arribaren a Riudoms al segle XVII atrets per la important activitat industrial. El 1737 a Riudoms hi havia 16 olles d’aiguardent i el 1751 Riudoms pagava 3.102 lliures per l’impost sobre aquesta activitat, darrere Reus, Vila-seca i Valls.

L’església de Sant Jaume consta d’una nau central molt ampla i d’una alçada impressionant. S’iniciaren les obres el 1593 sota la direcció del mestre francès Joan Mas i s’inaugurà el 1617. A finals del segle XIX, anorreades les vinyes per la fil·loxera, començà a proliferar el cultiu de l’avellaner. Actualment Riudoms és un poble predominantment agrícola. La construcció de l’embassament de Riudecanyes propicià els cultius de regadiu.

En l’actualitat celebra un seguit de festes locals, entre les quals destaca la Fira de l’Avellana. Tot i que el seu origen es troba datat el 1599, és a partir de 1981 quan es dedica especialment a l’avellana i a altres productes agrícoles com l’oli.

Festes i tradicions

Sant Sebastià (20 de gener). Festa Major d’hivern.

Setmana Santa (març o abril). S’hi representen els “Quadres de la passió de Jesús”, set moments dels darrers dies de Crist. Divendres Sant s’escenifica l’Agonia o les Set Paraules i surt la processó del Sant Enterrament.

Festa de les Relíquies (segon diumenge de maig). Nascuda d’una rogativa que el poble va fer arran d’una sequera del segle XVII.

Festa dels barris (primer cap de setmana del mes de juliol). Els veïns i veïnes de cada barri es disfressen i desfilen amb la seva carrossa. L’hereu i la pubilla són elegits entre els candidats que presenta cada barri.

Sant Jaume (25 de juliol). Festa Major d’estiu.

Fira de l’Avellana (segon cap de setmana d’agost). Té l’origen en la Fira de Sant Llorenç, que data del 1559. Actualment és una fira agrícola dedicada a la promoció de l’avellana i de productes de la terra.

Festa del Beat (24 de novembre). Festa religiosa i lúdica dedicada al beat Bonaventura Gran. Cada cinc anys se celebren les Quinquennals, en les quals es guarneixen els carrers amb decoracions florals.

Genis de Riudoms

Antoni Gaudí i Cornet
(Riudoms, 1852 – Barcelona, 1926)

Arquitecte català reconegut internacionalment com un dels grans arquitectes de tots els temps. Cursà els estudis d’arquitectura a Barcelona (1873-1878). La seva primera obra fou la Casa Vicens, a Barcelona, i la darrera, la Sagrada Família.

Joan Guinjoan i Gispert
(Riudoms, 1931 – Barcelona, 2019)

Compositor i pianista. Estudià a Barcelona i a París. Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. Doctor Honoris Causa per la URV. Premi Nacional de Música. El 2004 va estrenar al Gran Teatre del Liceu l’òpera Gaudí, en honor del seu convilatà.