Plafó 11 

Gaudí i Riudoms

“Al món no s’ha inventat res. Fa milers d’anys que les mosques volen; els homes només hem construït els aeroplans fins ara.”
Antoni Gaudí

Antoni Gaudí i Cornet va néixer a Riudoms el 25 de juny de 1852 i fou batejat l’endemà a l’Església Prioral de Sant Pere de Reus. Inicià els seus estudis a Reus.

Abans dels sis anys tenia reumatisme articular i una afecció pulmonar. La malaltia li dificultava jugar amb nens com ell; per contra, això afavorí la seva capacitat d’observació. Quan es trobava bé, feia llargues caminades, des del mas de la Calderera, per la riera de Maspujols, les ruïnes dels forns romans, al camí de Monterols o l’aqüeducte dels Capellans.

Gaudí calçava espardenyes de set vetes que comprava al seu cosí, espardenyer de Riudoms. La sola està feta de fibra d’espart o de cànemdisposat helicoidalment, la qual cosa li confereix l’efecte d’una molla o d’un ressort.

A onze anys alternava les seves estades a Riudoms amb els estudis als Escolapis de Reus, on cursà fins a tercer curs. El 1867, amb els seus companys d’estudis Eduard Toda i Josep Ribera, funda a Reus una revista escrita a mà anomenada “El Arlequín” en la qual Gaudí s’ocupava de les il·lustracions.

El 1868 es traslladà a Barcelona per acabar el batxillerat. El 1872 començà arquitectura. Per poder-se pagar els estudis va treballar amb alguns dels seus professors, com Josep Fontseré, amb qui realitzà la torre d’aigües per la Cascada i la porta d’entrada al recinte del Parc de la Ciutadella.

Era membre de la societat estudiantil Nous Guerrers, seguia els debats a l’Ateneu, assistia a conferències sobre estètica i filosofia i sovint anava al Liceu.

Va obtenir el títol d’arquitecte el 1878. El 1881 realitzà la capella del col·legi de les monges franceses de Jesús i Maria, a Tarragona. La seva primera gran obra fou la Casa Vicens, a Barcelona (1883-1885), i la darrera, la Sagrada Família.

El 7 de juny de 1926 fou atropellat per un tramvia. L’ingressaren a l’Hospital de la Santa Creu, on va morir el dia 10. A Riudoms, les campanes van tocar a morts. A Reus, no.

L’escultura de Gaudí baixant les escales de la plaça de l’Església de Riudoms és obra de l’escultor Joan Serramià, descendent dels Gaudí de Riudoms.

Gaudí duia sempre a la butxaca un grapat d’avellanes de Riudoms. Li recordaven el terme, el mas, els pagesos, la gent. Gaudí sempre es va sentir riudomenc.

El vocabulari de Gaudí:

Què vol dir palcigar? Què és el rebordonit? Quan una cosa es feia valvé que volia dir? I el xiquet? Què es un moixó? I un xupiller? I els trastes? I haver-hi molt de fato? Què és un rodabasses? Què vol dir entrompicar? Si diuen que és un guino, què volen dir?

Els plats preferits de Gaudí:

La cassola del tros amb una bona picada. La coca amb recapte i la coca amb ou. Un bon pa de pagès, sucat amb tomacons de la terra i oli verge de Riudoms. I les avellanes! Sempre en portava un grapat a la butxaca de la jaqueta.